gezondheidsvoordelen matcha

wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha? lees het hier

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een dagelijks kopje matcha?

Ineens was het daar: matcha! Overgevlogen vanuit de Japanse cultuur, waar het al eeuwen geleden werd gedronken als onderdeel van de Japanse theecultuur. Het is één van de duurste theesoorten en ook de meest bekende buiten Japan. Wat matcha nou precies is en wat zijn de gezondheidsvoordelen van een dagelijks kopje matcha thee of ‘koffie’? Je leest het in dit artikel!

Wat is matcha?

Matcha is een groene thee, gemaakt van de jongste theebladeren (tencha) en vervolgens verpulverd tot een poeder. De bladeren bloeien in de schaduw, worden met de hand geplukt en een uur lang gemalen in een donkere ruimte. Allemaal om de nutriënten te behouden. 

Het grote verschil met een gewoon kopje groene thee is dat waar je normaliter het theezakje eruit haalt en het water drinkt, je nu ook de theebladeren drinkt. Waar dus veel meer voedingsstoffen in zitten! Het schijnt dat je minimaal 10 kopjes groene thee moet drinken om het effect van 1 kopje matcha thee te evenaren(!). Just saying… 

Dit groene poedertje wordt ook wel het ‘groene goud’ genoemd, doordat het een bewerkelijk product is waar veel tijd, liefde en aandacht in zit. Daarmee is het één van de duurste theesoorten. Zo kun je er ook vanuit gaan dat snoepgoed waar matcha in is verwerkt, waarschijnlijk van lage kwaliteit is.

5x gezondheidsvoordelen van een dagelijks kopje matcha thee  

  1. Onderhoud 

In groene theebladeren zit de stof EGCG (Epigallocatechin gallate) wat een héle sterke antioxidant is. Antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke stoffen zoals vrije radicalen. 

2. Dagelijkse opkikker

Ook bevat matcha L-theïne, een soort cafeïne zonder dat je ervan gaat stuiteren. Theïne heeft een stimulerende, opwekkende werking – maar ontspant de geest ook. Een kopje matcha thee voor een presentatie zou dus een positief effect kunnen hebben. 

3. Gezond gewicht 

Groene thee bevat leptine, een hormoon dat van nature in het lichaam aanwezig is om je een verzadigd gevoel te geven. Trek in een snack? Probeer een matcha latte! De EGCG in matcha zorgt ook voor een snellere stofwisseling, waardoor het ook wordt toegepast bij afvallen. 

4. Matcha als anti-aging 

Matcha is het meest rijk aan polyfenolen. What? Polyfenolen zijn antioxidanten die ons beschermen tegen stressfactoren voor de huid zoals o.a uitlaatgassen en chemische stoffen, maar ook UV-licht. Ook wel de grootste stressfactor voor de huid, gezien het huidveroudering veroorzaakt, het risico op kanker vergroot en het immuunsysteem verstoort. Polyfenolen helpen, preventief en als behandeling, en vind je in planten, fruit en noten. En ra ra, matcha bevat de meeste polyfenolen ever! Let op; een dagelijks kopje matcha thee beschermt je dus niet tegen zonverbranding (uvB), maar draagt wel bij aan de bescherming tegen uvA. 

5. Voorkomt puistjes 

Heb je last van acné? Dan kan het drinken van een dagelijkse kopje matcha thee daar zomaar bij helpen. Waarom? De EGCG, oftewel de belangrijkste antioxidant in groene theebladeren, vermindert de afscheiding van talg. En laten talgophopingen nou eens ontstekingen, dus puistjes, veroorzaken.

Dus. Best gezond, zo’n kopje groen. Vervang je cappuccino of koffie met regelmaat voor een kopje matcha en je pakt die voordelen zo mee.

Hoe maak je een matcha latte?

Voor een matcha latte gebruik je ongeveer een halve theelepel matcha poeder. Dit leng je aan met een klein beetje (max 50 ml) heet water om het poeder te mixen tot een vloeibare ‘espresso’. Hier voeg je naar smaak wat zoetstof aan toe, zoals agave siroop. Vervolgens schenk je warme, opgeschuimde melk erbij en roer je het geheel rustig door. Enjoy!

Waar is matcha verkrijgbaar?

Kwalitatieve matcha is verkrijgbaar bij gespecialiseerde theewinkels zoals Simon Levelt. Maar ook losse merken als Kiano en Hug The Tea , tip van ons, matcha via @thisisyourdailygreen (verkrijgbaar in lage oplages via een DM). Zeker weten dat je matcha biologisch en duurzaam is verbouwd? Check dan ook even Maratcha.

Lees ook: