Zuiver bakkie: Duurzame koffie & capsules
Een zuiver bakkie, of toch niet? Dagelijks drinken we met z’n allen aardig wat koffie, gemiddeld zo’n 4 kopjes per dag. Net als chocolade zit in de wereld van koffiebonen ook nog aardig wat verborgen als het gaat om eerlijke prijzen, duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Laat staan al het plastic wat we produceren met koffiecupjes. Gelukkig zijn er helden opgestaan die de markt transparant maken en alternatieven bieden voor duurzame koffie & capsules. Lees hier hun verhaal.
Hoe duurzaam is koffie?
Hoewel koffie één van de meest favoriete dranken ter wereld is, is het alles behalve duurzaam. Ten eerste wordt koffie verbouwd aan de andere kant van de wereld, in een tropisch klimaat, met veel regen en een vruchtbare grond. Denk aan Peru, Ethiopië en Colombia. Alles behalve lokaal dus.
Daarnaast wordt 80% van de koffie verbouwd door kleine koffieboeren, maar ligt de macht bij grote koffiehandelaren die de prijs bepalen. En die prijs ligt laag, gezien wij hier flink stunten met de prijs. Op deze manier krijgen veel boeren weinig betaalt voor hun bonen, wat maakt dat veel van hen in crisis zitten (bron: Fairtrade).
De eerste koffiecapsules werden al in 1989 geïntroduceerd door Nestlé (Nestlé + espresso = Nespresso). Door de koffie lucht- en lichtdicht te verpakken kon deze tot wel 1 jaar zijn kwaliteit behouden. Deze techniek bleef niet onopgemerkt en zo ontstonden er meer merken met koffiecapsules. Nespresso gebruikt aluminium cups, maar er zijn ook veel plastic capsules op de markt, wat dus simpelweg single use plastics zijn. Not that great.
Duurzame koffie & capsules
Impact maken doe je door een veelgebruikt, dagelijks product te verduurzamen. Op alle bovenstaande issues zijn inmiddels oplossingen bedacht die wat ons betreft het grootste podium verdienen. Zodat jij straks de juiste keuze kunt maken. Komen ze:
Biologisch afbreekbare capsules
We noemden het al eerder: koffiecapsules worden vaak gemaakt van plastic of aluminium met een plastic binnenlaag. Ondanks dat sommige merken aparte recyclesystemen hebben kun je ook kiezen voor plasticvrije, composteerbare koffiecups.
Gemak & duurzaamheid: De KoffieJongens
Nooit meer zonder koffie zitten, dat is één van de inzichten die ondernemers Corné en Walter hadden bij de ontwikkeling van de Koffiejongens. Met een flexibel abonnement kun je je hoeveelheid ieder moment aanpassen en thuis laten bezorgen door de brievenbus. De cups zijn gemaakt van suikerriet en mais en volledig composteerbaar. Je gooit ze weg bij het GFT afval, waar ze oplossen tot voedzame compost. Cheers to that! www.dekoffiejongens.nl
Duurzaam alternatief voor koffie: I.AM.CAPS
Wij zijn fan van de meiden Merel, Francis en Karin, die samen I.AM.CAPS bedachten als duurzaam alternatief voor koffie. Zo kun je je dagelijks kopje koffie ook eens vervangen voor een matcha- ginger- of beetroot thee of latte met een capsule voor je Nespresso apparaat! Ideaal als je het ons vraagt! Ook deze capsules zijn gemaakt van suikerriet en daarmee biologisch afbreekbaar onder de juiste omstandigheden. Ook leuk: in samenwerking met outdoormerk Hunu is er een opbouwbare beker ontwikkeld. Matcha latte to go dus! Bestel een proefpakket met alle smaken of los via IAMCAPSSTORE, €27,99.
Transparant bakkie: Wakuli biologisch afbreekbare koffiecapsules
De start-up Wakuli bezorgt sinds 2019 biologisch afbreekbare koffiecups via de brievenbus. De koffie wordt dagelijks vers gebrand, zodat je koffie nog geen 14 dagen oud is bij aankomst. Door direct samen te werken met de boeren, krijgen bevriende boeren 2-3 keer meer betaald. Over dit proces zijn zij volledig transparant. Je leest er alles over op wakuli.com.
Kies koffie met een keurmerk
Waar Tony Chocolonely zich inzet voor slaafvrije chocolade, strijdt de stichting Max Havelaar al sinds 1988 voor een eerlijke prijs voor de koffieboeren. Daarnaast stellen zij strenge milieueisen en bestrijden ze kinderarbeid. Max Havelaar is dan ook hét keurmerk voor koffie en valt onder de Fairtrade Original Group. Lees hier meer over het keurmerk.
Refill please! Hervulbare koffiecups van RVS
Zowel voor Nespresso als Dolce Gusto koffiezetapparaten zijn er ook hervulbare koffiecups beschikbaar. Deze zijn gemaakt van stevig materiaal zoals roestvrij staal of plastic (o.a verkrijgbaar via Bol.com). En waar vul je de cupjes dan mee? Ja uiteraard met duurzame filterkoffie natuurlijk. Merken die het goed doen zijn o.a Moyee coffee, Boon coffee en Fairtrade.
Hoe duurzaam zijn pads en koffiefilters?
Pads bevatten vaak plastic en zijn daarnaast lastig te recyclen. Filterkoffie kan een duurzaam alternatief zijn als je gebruik maakt van duurzame koffiefilters, van biologisch katoen of gerecycled, ongebleekt papier. Ook wordt met filterkoffie vaak veel koffie verspild en staat het apparaat langere tijd aan om het warm te houden. Gematigd duurzaam dus.
Geniet!
Kies een optie die bij jouw levensstijl past en nog belangrijker: zorg dat je geniet van je kop koffie. Realiseer je hoeveel tijd, afstand en moeite er in je bakkie zit en wees daar dankbaar voor. Zo kun je een heerlijke kop koffie met tijd en aandacht zetten of er 4 achteloos achterover klokken. Wat kies jij?
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
- Is biologisch eten duurzaam?
- Hoe gezond zijn vitamines en voedingssupplementen?
- Overstappen naar een duurzame bank? Dit wil je weten