overstappen bank duurzaam

Overstappen naar een duurzame bank? Dit moet je weten

Bij welke bank heb jij je zuurverdiende spaargeld staan? En heb jij enig idee wat ermee gebeurd? Via de Eerlijke Bankwijzer kun je bekijken waar jouw bank geld in investeert. En dus ook kiezen voor ‘duurzame bank’. Wat dat precies inhoudt, welke banken duurzaam zijn en hoe je eenvoudig overstapt lees je in deze blog.

Eerlijke Bankwijzer

Via de Eerlijke Bankwijzer kun je bekijken hoe banken scoren op het gebied van investeringen in duurzaamheid. Denk hierbij aan klimaatverandering, dierenwelzijn – maar ook corruptie, arbeidsrechten en mensenrechten. Zo scoren Triodos en de ASN bank als één van de weinige hoog op het gebied van klimaatverandering. En ook bizar: ING en ABN Amro investeerden o.a. voor 644 miljoen(!) in wapenbedrijven.

Groen bankieren – wat is dat?

Groen bankieren is je geld sparen en beleggen bij een bank die op een duurzame manier met geld omgaat, een duurzame bank dus. Zo investeren kleine banken als Triodos, Regiobank en de ASN Bank in:

  • duurzame energie
  • windparken
  • duurzaam vastgoed (enkel A-label bij nieuw vastgoed)
  • gezondheidszorg
  • kunst en cultuur

Waar traditionele banken zoals Rabobank en ING uit onderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer blijken nog voor een groot deel te investeren in fossiele brandstoffen en zoals reeds vermeld; wapenbedrijven. Goed, nu willen we deze niet helemaal afbranden, gezien Rabobank bijvoorbeeld ook investeert in het ontwikkelen van duurzame palmolie. En ABN Amro weigert geld te lenen voor gas- en oliewinning in het noordpoolgebied. Maar toch.

Overstappen duurzame bank moeilijk?

Nee, hoewel ‘angst‘ en ‘gedoe‘ voor veel mensen een reden is om bij hun huidige bank te blijven, aldus onderzoek van de Consumentenbond eerder dit jaar. En ja, het is even een gedoe. Zo kun je je rekeningnummer niet mee verhuizen, dus zul je dit in al je huis, tuin- en keukenadministratie om moeten zetten. Maar voor de rest van het ‘gedoe’ is er een Overstapservice. Dit is een automatisch systeem tussen banken die het meeste geregel voor je uit handen neemt. Lees hier meer over de Overstapservice.

Overstappen naar een groene bank in 6 stappen:

  1. Bekijk via Eerlijke Bankwijzer bij welke bank jij jouw geld wilt investeren, sparen en beleggen.
  2. Open een rekening bij deze bank en vraag de Overstapservice aan
  3. Maak inzichtelijk wat er allemaal aan je huidige rekeningnummer is gekoppeld, van spaarrekeningen tot creditcards. Informeer bij je nieuwe bank of dit kan worden omgezet.
  4. Wijzig al je periodieke boekingen (telefoonabonnementen, ziektekostenverzekeringen e.d.) naar je nieuwe rekeningnummer of vraag de klantenservice je hierbij te helpen.
  5. Download alle bij- en afschriften van je oude rekeningnummer voor als je nog eens iets terug moet zoeken.
  6. Zorg dat de juiste mensen je nieuwe rekeningnummer hebben, zoals je werkgever en verzekeraars (op zich best handig…).
  7. Vraag je oude bank begin volgend jaar een jaaroverzicht te sturen en je oude rekening te beëindigen.

Weten hoe groen jouw bank is? Ga naar de Eerlijke Bankwijzer and find out!

Op zoek naar een duurzame lifestyle? Lees ook deze blogs:

Leave a Reply