duurzame huisinrichting

Duurzaam wonen in jouw droomhuis – 5x tips!

Duurzaam wonen? Dat doe je zo!

Yes, good for you! Na jaren hard werken, maakt je huurhuisje plaats voor je eigen droomhuis. Een flinke investering (auch….) maar dan heb je ook wat. Of je nu from scratch gaat bouwen of je nieuwe paradijs zo goed als af is – er is sowieso werk aan de winkel. Van de verf op de muur, tot de peer in de kamerlamp – ook in je huis kun je met wat simpele tips je huis net wat duurzamer inrichten. Here we go!

Duurzaam wonen? Vaarwel spullen!

Je kunt geen boek meer openslaan of minimalisme is het antwoord op al je levensvragen. Nu kun je ter voorbereiding van de verhuizing al beginnen met ‘ontspullen’, zodat je met een schone lei je nieuwe stekje kunt betrekken. Voordeel 1. Scheelt weer sjouwen. Voordeel 2. minder spullen is meer (financiele) ruimte voor mooie spullen (investeren in de toekomst, remember?)

3 manieren op minimalisme in je huis toe te passen

  1. Vermijd primaire kleuren, onbewust fungeren ze als een stoorzender. Willen we niet.
  2. Ga voor een paar pronkstukken – wist je dat je slechts 40% van de ruimte in je huis gebruikt?
  3. Hou je huis simpel om schoon te maken – wil je echt om al die tierelantijntjes heen gaan stoffen? Minder spullen – makkelijker poetsen.

Over pronkstukken gesproken…

De mooiste pronkstukken hebben een verhaal – al dan niet over de moeite die het je kostte het in huis te halen. Afhankelijk van je stijl kun je bijvoorbeeld op een brocanterie de mooiste, tweedehands meubels scoren. Van chique dranktafeltjes, bijzondere spiegels, perfecte rotan meubels tot de allermooiste kunstwerken. Je vindt ze op de rommelmarkt. Zo heb je in ieder jaar in september de grootste rommelmarkt van Frankrijk in Lille. Geen tijd? @fortune_flea neemt de mooiste pareltjes voor je mee naar Amsterdam.

Kunstwerk door Cate Adriana
Foto via Instagram

Eerlijk potje muurverf van Fairf

Ooh la la, niet alleen zijn de kleuren van Fairf al om op te eten, de basis van de zijde, mat en glanslakken (binder) zijn ook nog eens plantaardig De duurzame verf van fairf wordt in Nederland geproduceerd in een fabriek die draait op zelf opgewekte energie van zonnepanelen. Ook fijn: de verf is geurarm doordat er geen hoge dosering oplosmiddel in zit.

duurzaam wonen
Duurzaam verven met fairf

Duurzaam wonen met een warmtepomp in je huis

Je huis verwarmen zonder aardgas. Dat scheelt nog eens een boel energie! Als je huis goed geïsoleerd is (dubbelglas, geen kieren, you know) kun je gebruik maken van deze uitvinding en duurzaam wonen. Een fijn, verwarmd huis en je klimaatimpact verminderen. Houden we van. Oh en wist je dat je er ook nog eens subsidie voor krijgt? Check it out:

Wat doet een warmtepomp?

  • Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van
  • doordat een warmtepomp stroom gebruikt in plaats van gas wordt de klimaatimpact vermindert (afhankelijk van de soort pomp tussen de 25 -50% minder CO2 uitstoot)
  • je hebt gelijkmatige warmte in huis, yes!

Meer informatie over warmtepompen vind je op Milieu Centraal

Duurzaam wonen - warmtepomp via gaslicht.com
Foto via www.gaslicht.com

Kies voor duurzame planten

Groen is altijd goed. Zeker op het gebied van duurzaam wonen. Ook als het om planten gaat kiezen we daarom voor groen. Zo kun je bij het inkopen van je planten kiezen voor een duurzamer alternatief. De planten van het merk oGreen bijvoorbeeld hebben een MPS-A keurmerk, wat betekent dat de kwekers voldoen aan alle eisen op het gebied van energie, kunstmest, waterverbruik en afvalverwerking . Meer van de bloemen? Met de droogboeketten van Aimélie kun je maanden, al dan niet jaren vooruit. Liefde.

Duurzaam wonen - Droogbloemen van aimelie shop

Meer weten over duurzame inrichting? Lees ook: De leukste merken voor duurzaam badtextiel!

Leave a Reply