Natuurlijke duurzame schoonmaakartikelen

10x inspiratie voor natuurlijke schoonmaakproducten

We save today, you save tomorrow. Een kleine handeling kan al het verschil maken, zoals je chemische bleekmiddelen vervangen voor natuurlijke schoonmaakproducten. In dit artikel zetten we natuurlijke alternatieven voor je op een rij. Van spons tot plasticvrij wasmiddel, je ontdekt het op Save Planet A! Read along!

Komen ze, onze favoriete natuurlijke schoonmaakproducten:

Everdrop schoonmaaktabletten.

We gebruiken zo’n 20 plastic flessen aan schoonmaakproducten per jaar. Tel daar de hoeveelheid water bij op die wordt gebruikt om deze op te vullen en tadaa! Ruimte voor een betere oplossing. Everdrop is geniaal, je koopt geconcentreerde oplostabletten die je in een eigen fles, die je zelf vult met water, laat oplossen. Je kunt kiezen uit glasreiniger, badkamerreiniger en keukenreiniger. Oh en om het allemaal nog even wat aantrekkelijk te maken biedt Everdrop ook flessen aan in een bijzonder fraai design. Als starterpack. Wij willen wel. Jij ook? Everdrop CO2 besparingsset

Schoonmaaktabletten Everdrop
CO2-Besparing Set, €39,99

2. Eco Egg Wasbal

No more waste! Naast dat er in veel wasmiddelen chemicaliën en microplastics worden gebruikt (juist, dat spoel je zo de afvoer door), gaan er ook aardig wat plastic flessen doorheen. Eco Egg heeft voor beiden een handige oplossing. Het is een wasei, waarin je waskorrels doet. Bij aanraking met water veranderen deze in sop, maar lossen niet volledig op. Bizar: je doet er ruim 210 wasbeurten mee! Eco Egg Wasbal, €11,95 via Blabloom.

Eco Egg Wasbal
Eco Wash Egg

3. Hervulbare handzeep

Zeker nu we vaker onze handen wassen in Coronatijd gaan de flessen hard. Een duurzame variant op de reguliere flacons is een stevige, al dan niet glazen handzeepfles. Deze kun je vervolgens vullen met een navulverpakking. Wij zijn fan van Wellmark, zowel voor de flessen als de heerlijke geur. Ook fijn, de zeep zelf is natuurlijk, dus zonder ingrediënten die je handen doen uitdrogen. Hands up! Wellmark navulbare handzeep €12,99

4. Plastic-vrije, natuurlijke sponzen

Koop jij ook regelmatig een 10 pack van de roze en groene schuur/schoonmaaksponsjes? Je koopt er veel, omdat er simpelweg veel doorheen gaan. Ze slijten. De reguliere spons wordt vaak gemaakt van viscose en laten vaak microplastics achter. Daarom zijn er plasticvrije sponzen op de markt, bijvoorbeeld gemaakt van de luffa plant. Een komkommerachtige courgetteplant die sponsachtige vruchten produceert. Hoe nice! Plastic Free Amsterdam is dé site voor zero waste producten, inclusief plasticvrije sponzen. Cleaning Loofah Spons €4,95 via PlasticFreeAmsterdam.com

5. Houten, plastic-vrije afwasborstels

Hier geldt hetzelfde als bovenstaande. Je gebruikt ‘m regelmatig, dus hij slijt. Afwasborstels zijn vaak gemaakt van plastic en koop je al vanaf een paar cent. Ook in de wereld van afwasborstels zijn er duurzame en natuurlijke varianten. Zoals een houten borstel met afneembare kop, borstels van kokosvezels of sisal (afkomstig van de agave plant). Wederom: op Plasticfreeamsterdam.com vind je alle natuurlijke schoonmaakproducten die je nodig hebt. En ook nog eens zero waste!

6. Sophie Green, concentraat schoonmaakpoeder

Wist je dat meer dan 80% van een schoonmaakmiddel uit water bestaat? Dat kan anders, dachten ze bij Sophie Green. Ze kozen voor een geconcentreerd poeder, welke je thuis in een eigen fles kan oplossen. Je koopt de hervulbare eco sticks bij Jumbo, samen met de rest van je boodschappen. Wie zegt dat duurzaam niet eenvoudig is?

7. Natuurlijke vaatwastabletten

Per stuk verpakte vaatwastabletten zijn erg vervuilend voor de natuur. Niet alleen qua verpakking (vaak plastic), maar ook de chemische ingrediënten en microplastics die worden toegevoegd. Via het afvalwater kunnen deze in de natuur terecht komen. Diverse supermarkten verkopen eco tabs, zoals het eigen huismerk van de Albert Heijn en Plus, Sun Eco Tabs, Ecover en Marcel’s Green Soap. Andere oplossing is ze zelf maken, super eenvoudig. Mix de volgende ingrediënten door elkaar, giet in een ijsblokjes vorm en laat een dag uitharden. Recept via Rens Kroes Lifestyle Guide (Bol.com €20,-).

Ingrediënten DYI vaatwastabletten:

  • 40 gram baking soda
  • 40 gr zeezout
  • 120 gr kristalsoda
  • 120 gr citroenzuur
  • 20 ml azijn
  • 10 ml citroensap
  • 10 druppels etherische olie naar wens (bijv 5 drps eucalyptus, 5 drps citroengras)

8. Natuurlijk afwasmiddel

Niet alleen voor je vaat en de natuur, ook voor je handen is het fijn om natuurlijk schoonmaakproducten te gebruiken. Vaak worden agressieve chemicaliën gebruikt om het vet van de vaat op te lossen. Vandaar dat je al snel droge handen krijgt na een sopje. Probeer Seepje: “Wie wast met Seepje, draagt bij aan een positieve impact voor mensen en het milieu: we creëren betere werk- en leefomstandigheden voor de schillenboeren en onze kanjers op de sociale werkplaats, vervangen synthetische grondstoffen door 100% natuurlijke ingrediënten én recyclen plastic”. Verkrijgbaar bij Albert Heijn of online via Seepje, vanaf €2,79.

9. Plastic-vrij, natuurlijk wasmiddel

We noemden al het wasei, maar ben je benieuwd naar andere manieren lees dan verder. Bovengenoemde Seepje maakt ook wasmiddel. En wel met zeepnoten, die in aanraking met water in reinigend sop veranderen. Doe je ook hartstikke lang mee. Ecover is ook goed bezig, de hele keten schoon, inclusief navulstations door heel Nederland. Ook bij jou in de buurt? Ontdek het hier. Verder kun je naar smaak (of geur) variëren tussen Bondi Wash (via Nourished.nl), Marcel’s Green Soap, Mulieres (parfumvrij) via Biggreensmile.com of palmvrije zeepvlokken van Marius Fabre.

10. Duurzame, plastic-vrije vaatdoekjes

Wist je dat een herbruikbaar vaatdoekje ongeveer 17 keukenrollen vervangt? Genoeg redenen om ‘m te gebruiken. Kies wel voor een natuurlijke variant in plaats van het microvezel gele doekje. De vezels zijn namelijk vaak gemaakt van, je raad het al, plastic. En er zijn zulke leuke alternatieven! Zoals de doekjes van NowDesign, gemaakt van katoen en plantaardige cellulose. Wie zegt dat vaatdoekjes saai zijn? NowDesign, via Amazon $11,50 per 2 (tip: koop in bulk met een vriend of vriendin)

Zo, nu heb je alle info op zak. Hou het simpel, de volledige overstap naar natuurlijke schoonmaakproducten is groot, veel en even wennen. Begin daarom klein. Alleen daar al maak je dagelijks het verschil mee.

Ook interesse in hoe je je persoonlijke verzorging kunt verduurzamen? Lees ook: Natuurlijke huidverzorging, hier moet je op letten