Natuurlijke huidverzorging – hier moet je op letten
Natuurlijke huidverzorging herken je o.a. aan de woorden: ‘Vegan’, ‘biologisch’, ‘ecobeauty’, ‘100% natural’. Waar je vroeger naar de donkergroene winkels moest voor een huisgemaakt potje dagcrème vind je gelukkig tegenwoordig steeds meer natuurlijke huidverzorging in de reguliere schappen. Fijn, maar in de wereld van cosmetica zijn ruim 80% van de gemaakte claims onzin. Check daarom voor je iets koopt het etiket op de volgende ingrediënten:
Natuurlijke shampoo
Een shampoo is bedoeld om je haar te reinigen, je hoofdhuid te verzorgen en je lokken eventueel nog een extra boost te geven. Maar de volgende ingrediënten in shampoo willen wij toch liever vermijden:
- SLS/SLES – ook wel Sodium Laureth Sulfate of Sodium Lauryl sulfate genoemd. Sulfaten zorgen ervoor dat je shampoo lekker schuimt. Maar ditzelfde ingrediënt haalt ook de oliën op je huid en haar weg, waardoor je hoofdhuid uitdroogt. Hello geïrriteerde hoofdhuid! Je vindt Sodium Lauryth Sulfate vaak als tweede ingrediënt (naast aqua) op etiket en wordt dus in alle schuimende producten gebruikt, ook tandpasta bijvoorbeeld.
- Siliconen – siliconen zijn synthetische stoffen die een waterafstotend laagje om je haar leggen zodat het voller lijkt, het gladder is en er zachter en gezond uitziet. Echter zijn siliconen ook ‘verstikkend’ voor je haar waarop het op den duur juist zwaar en futloos kan worden. Ook kan het zorgen voor huidproblemen, zoals pukkeltjes, eczeem en jeuk op je hoofdhuid, maar ook je rug en schouders. Daarnaast zijn ze niet al te vriendelijk voor het milieu omdat ze worden gemaakt van aardolie en niet goed afbreekbaar zijn. Je herkent siliconen op het etiket door het achtervoegsel -conol, -cone, – siloxane.
- Parabenen – een chemische toevoeging om je shampoo langer houdbaar te maken. Top, maar uit onderzoeken is gebleken dat parabenen je hormoonhuishouding kunnen verstoren. Wil je niet. Je herkent parabenen aan de naam op het etiket: Methyl-, Butyl-, Ethyl- of Propylparaben.
Natuurlijk gezichtsverzorging
Van anti-aging, tot rimpelloos in 7 dagen – als het gaat om de valse claims en beloftes die worden gemaakt in gezichtsverzorging dan kun je je lol op. Met deze checklist laat jij jezelf niks wijs maken:
- Minerale Olie – ook wel te herkennen als Paraffinum Liquidum of Petroleum, vaak als eerste of tweede ingrediënt op het etiket. Minerale Olie wordt gemaakt van aardolie en komt uit de olieraffinaderij. Zo is vaseline bijvoorbeeld ook ooit ontdekt in de bouw om wonden dicht te smeren, zodat er geen vuil of lucht meer bij kon. En dat is precies wat het doet – het smeert je huid dicht. Kan soms handig zijn, bijvoorbeeld bij droge lippen – maar toch laten we onze huid het liefst ademen. Wil je een natuurlijke dagcrème? Kies dan een dagcrème of serum op basis van natuurlijke oliën, zoals kokosolie, avocado-olie of zoete amandelolie.
- Harde alcohol – dit komt vaak terug in gezichtsreinigers en make-up removers, zoals tonics en cleansers. Harde alcohol zoals ethanol droogt je huid uit, zeker die rondom je ogen. Terwijl je met een reiniger op oliebasis net zo goed je huid kunt reinigen of make up kunt verwijderen.
- Chemische conserveringsmiddelen – omdat crèmes erg gevoelig zijn voor bacteriën worden er harde chemicaliën gebruikt om de producten te conserven. Denk aan parabenen, maar ook phenoxyethanol zie je vaak terug in de lijst.
Natuurlijke huidverzorging: douchegels en scrubs
Het lichaam reinigt zichzelf, maar toch zijn wij mensen geneigd om ons extra te wassen. Voor de geur, maar vooral omdat we het gevoel hebben dat we ‘vies’ zijn, soppen dus! Maar al dat reinigen, daar wordt je huid niet blijer van, zeker niet met de volgende ingrediënten:
- SLS/SLES – zie shampoo, dit schuimmiddel droogt je huid uit – foam party in de douche? Liever niet.
- Microplastics – via het doucheputje verdwijnt er jaarlijks meer dan 4 miljoen ton plastic in de zee. Dit bestaat voor een groot deel uit microplastics. Dit zijn kleine deeltjes plastic toegepast in cosmetica zoals scrubs, tandpasta, shampoo’s & douchegels. En wat dacht je van glitters? De volgende ingrediënten geven aan dat er microplastics zijn gebruikt: polyethyleen, polypropeen, acetate, nylon, polyethyleentereftalaat.
Wellicht wat praktischer: via de website Beatthemicrobead.org kun je per merk en product checken of deze plasticvrij is. Ook vind je hier bedrijven die een ‘Zero Plastic Inside’ certificaat hebben, zoals Weleda en Naïf. Tegenwoordig hebben ze ook ‘n app, waarmee je letterlijk je etiket kunt scannen op microplastics.
Welke merken zijn natuurlijk?
Een paar van onze favoriete merken die voldoen aan onze eisen zijn: Naïf (naifcare.com), Weleda, Ere Perez, Bondi Wash, The Beauty Kitchen (via Holland Barret), Simple as That, Ethique en dr. Haushka.
Waar koop ik natuurlijke huidverzorging?
Met bovenstaande checklijst kun je de etiketten eenvoudig scannen in de winkel, zowel online als in de winkel van bijvoorbeeld een Etos of Holland & Barret. Daarnaast, tip, verzamelt Nourished.com de mooiste natuurlijke cosmeticamerken uit verschillende landen. Ook een leuke shoptip: de webshop van Morgen Is Nu. Ontstaan in 1972 als fysieke winkel van de toen 22-jarige Co Twillert. Toentertijd pionier op het gebied van een natuurlijke leefwijze. Inmiddels kun je er terecht voor natuurlijke huidverzorging, maar ook vitaminesupplementen en superfoods.