Oceaanvriendelijke zonnebrand, dit zijn de spelregels
Leestijd: 5 minuten
We worden ons steeds bewuster van de impact van de mens op de natuur. Industrieën worden blootgelegd, men wordt kritischer en eist transparantie. Wat zit er mijn verzorgingsproducten bijvoorbeeld? Een product wat ook omstreden is is zonnebrandcrème. Wist je dat er jaarlijks 14.000 ton zonnebrandcrème de zee in verdwijnt? Oceaanvriendelijke zonnebrandcrème is dan ook weer het nieuwe paradepaardje en wordt te pas én te onpas gebruikt als marketingterm. Tijd voor duidelijkheid, read along!
Het verschil tussen Minerale UV filters en chemische UV filters
Voordat we dieper op de materie induiken is het van belang om te weten wat het verschil is tussen chemische en minerale UV filters. UV filters beschermen onze huid tegen UV straling. Dat kan op 2 manieren
- Minerale UV filter
Een minerale UV filter, ook wel een natuurlijke UV filter wordt gemaakt met mineralen zoals zinkoxide en/of titanium dioxide. Wanneer je dit type zonnebrandcrème gebruikt leg je een laagje op de huid die fungeren als een soort spiegeltjes die de zonnestralen weerkaatsen. De reden waarom mensen dit gebruiken is omdat de kans op huidirritatie minimaal is en het fijn is natuurlijke ingrediënten te gebruiken op je huid. Het nadeel is dat het een wit laagje op de huid kan achterlaten door de zinkoxide.
2. Chemische UV filters
In tegenstelling tot minerale UV filters, trekken chemische UV filters wel in je huid. Vanuit hier wordt de zon geabsorbeerd en ontstaat er een huidreactie. Deze huidreactie is dan je zonbescherming. Een chemische zonnebrandfilter kan op basis van verschillende ingrediënten worden samengesteld. Veelvoorkomende zonnebrandfilter is oxybenzone en octinoxate.
Coral Bleaching: Zonnebrandcrèmes verwoesten koraal
In 2015 is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat er weinig nieuw koraal groeit op toeristische plekken als Hawaii en Caribische gebieden. Dit zou te maken hebben met het ingrediënt oxybenzone, welke via zwemmers en duikers in het zeewater terecht komt. Het giftige ingrediënt verandert het DNA van koraal, waardoor het makkelijker verbleekt. Een druppel oxybenzone zou genoeg kunnen zijn om honderduizenden liters zeewater te vervuilen.
Hawaii verbiedt zonnebrandcrèmes met oxybenzone en octinoxate
In 2018 is er in Hawaii een wetsvoorstel ingediend en ondertekent, waarmee zonnebrandcrèmes met oxybenzone en octinoxate zijn verboden . Dit zou per 1 januari 2021 ingaan. Palau was de voorloper, waarbij je in 2020 al een boete van €1000,- kreeg als je smeerde met deze ingrediënten. Ook in de Caribische eilanden zoals Aruba kom je tegenwoordig niet meer aan zonder ‘oceaanvriendelijke zonnebrandcrème’. Deze wetten worden gehandhaafd door toeristenorganisaties, maar ook de inwoners. (uit: The New York Times, 2018)
Wat is de definitie van oceaanvriendelijke zonnebrandcrème?
Een verbod op genoemde ingrediënten was voor veel grote marktleiders zoals Nivea reden om hun formules om te gooien naar een ‘oceaanvriendelijke’ formulering, zonder oxybenzone en octinoxate. “Respecteert de Hawaiiaanse koraalwet”, is wat ze zeggen. En zo volgden er meer. De termen reef friendly, oceanfriendly, koraalvriendelijk vliegen je om de oren. En daarmee is de kous af. Toch?
“82% van de zonnebrandcrèmes op de markt bevat microplastics”
Uit een onderzoek van de Plastic Soup Foundation in maart 2021 werden er met de Beat the Microbead app ruim 1800 zonnebrandcrèmes gescand op microplastics. En wat bleek: 82% zat vol met microplastics (!). Dit zijn minuscule plastic deeltjes die worden gebruikt in cosmeticaproducten voor de textuur en elasticiteit van een product. Ook microplastics belanden in de oceaan. Shocking: een zonnebrandcrème kan wel 10-100 biljoen deeltjes microplastic bevatten. (bron:)
Nanodeeltjes in zonnebrandcrème
Om het witte effect van natuurlijke UV filters te voorkomen, wordt er vaak gebruikt gemaakt van nanodeeltjes. Dit betekent dat het actieve ingrediënt, zoals zinkoxide of titanium dioxide in zúlke kleine deeltjes wordt opgeknipt dat het daarmee wel goed uitsmeert en ‘versplintert’ over de huid. Nu is er nog weinig over bekend, maar wordt er veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van deze deeltjes, onder andere door het WECF. Zo zouden ze in de huid kunnen dringen, maar ook in de natuur terecht komen. Nanodeeltjes worden op het etiket weergegeven als ‘zinkoxide (nano) of titanium dioxide (nano).
Hormoonverstoorders
Net als in andere verzorgingsproducten worden er ook in zonnebrandcrèmes veel ingrediënten gebruikt die de natuurlijke hormoonbalans in de war kan gooien. Denk aan chemische conserveermiddelen zoals parabenen en phenoxyethanol. Wat schadelijk kan zijn voor de mens kan net zoveel schade toebrengen aan vissen en andere dieren in de oceaan. Zoals we zagen bij een druppel oxybenzonde, kunnen concentraties de leefomgeving van zee organismen vervuilen. We don’t want that.
Welke zonnebrandcrèmes zijn écht oceaanvriendelijk?
Het Nederlandse merk, Naïf, tikt ze allemaal aan én is ook nog eens 100% vegan (vaak wordt er namelijk bijenwas toegevoegd voor de smeerbaarheid). Andere namen: Badger Balm, Mad Hippie, Simple as That.
LEES OOK:
- Deze strandtenten in Den Haag zijn volledig plasticvrij
- Natuurlijke huidverzorging, dit wil je weten
- Waarom je beter voor natuurlijke zonnebrandcrème kunt kiezen