duurzame kledingstoffen

Duurzame kledingstof

De kledingindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Niet alleen door de manier waarop kleding wordt gemaakt, maar ook hoe we er mee omgaan. Na slechts enkele keren dragen belandt het op de grote hoop. We kunnen minder kopen (reduceren), we kunnen tweedehands kopen (reuse en recyclen) of we kunnen kiezen voor duurzame kledingstof. Maar welke kledingstof zijn duurzaam? Je leest het in de blog…

Duurzame kledingstof #1 Biologisch Katoen

Het leven van een katoenboer gaat niet over rozen. Doordat er veel chemicaliën worden gebruikt om het ongedierte te bestrijden worden ze vaak ziek. Voor het produceren van biologisch gecertificeerd katoen is meer water nodig, maar blijft de grond vruchtbaar en gezond plus krijgen de boeren meer betaald. Check wel altijd even uit hoeveel procent biologisch garen het kledingstuk bestaat, want een half/half mag ook het ‘organic cotton’ label krijgen. Onze tip: de biologisch katoenen shirts van Goat Organic Appeal en Unrobe.

duurzame stoffen
Biologisch katoenen shirt ‘Chris’ €22,95
via Goat Organic Appeal

Duurzame kledingstof #2 Lyocell (en Tencell)

Lycoll wordt gemaakt van hout uit duurzame bossen, wordt bewerkt met niet chemische stoffen en is biologisch afbreekbaar, YES! Je herkent Lycocell aan ‘Tencell’ en de stof is oh zo zacht. Het lijkt op zijde, maar is zachter, sterker én absorbeert makkelijker vocht.

Duurzame kledingstof #3 Gerecycled of restkatoen

Het recyclen van katoen is nog niet heel makkelijk, omdat je oud katoen gebruikt en de kwaliteit er daardoor op achteruit gaat. Wel is het de meest duurzame vorm, want er komt niks nieuws de wereld in. Mango experimenteert hier voorzichtig mee, maar ook kleinere initiatieven experimenteren met oud katoen. Zoals Little Boomerang, een merk dat laat zien dat je van bijvoorbeeld een oud overhemd weer een nieuw kledingstuk kunt laten maken. Ook werken zij samen met Bugaboo om van de reststoffen tassen te maken. Deze innovatie krijgt nog een vervolg.

duurzame stoffen
Tas van gerecyclede Bugaboo materialen
€59,95 via Little Boomerang.

‘Lekker plantaardig’ #4 Hennep (biologisch)

Wist je dat de eerste spijkerbroeken van Strauss van hennepvezels werden gemaakt? Don’t get me wrong, dit is niet de rookbare variant – je zult er niet high van worden. Wel groeit deze plant makkelijk en snel, heeft het geen pesticiden nodig en is het oersterk. Zo sterk, dat het gemengd moet worden met andere materialen om het draagbaar te maken. Merken als Patagonia maken al gebruik van deze duurzame stof.

Duurzame kledingstof #5 Linnen (biologisch)

Je kent het wel, die stof die zo ontzettend kreukt dat je een carry on strijkbout meeneemt. Maar het is sterk, van hoge kwaliteit en kan in Nederland worden gemaakt. Ook is er weinig gif voor nodig. Oké die kreukels nemen we dan wel op de koop toe.

Extraatje #6 Gerecycled Polyester

Ja, gerecycled polyester ís duurzamer dan gewoon polyester, maar… polyester is plastic. En gezien de plastic deeltjes uit jouw trui, fleece vest, broek of top in het riool terecht komen, kiezen we liever voor natuurlijke niet-synthetische stoffen. Maar hé that’s your call…!

Let jij tijdens het shoppen op duurzame kledingstoffen? En ken jij een toffe winkel die deze mooie stoffen verkoopt? Laat het weten in een comment hieronder.

LEES OOK: 5x sustainable jeansmerken

Leave a Reply