Duurzaam kantoor inrichten

Een duurzaam kantoor, hoe doe je dat?

We kennen een PET free office, maar wat als je dit concept nou verder door wilt trekken en het hele kantoor duurzaam wilt inrichten? Waar je aan kan denken lees je in deze blog. Go!

1. Printpapier

Deze is logisch, maar toch wordt er nog aardig wat uit geprint. Denk twee keer na voordat je wat print, weet je zeker dat je het niet digitaal kunt verwerken? En als je print, gebruik dan duurzaam papier, FSC gecertificeerd of gerecycled papier (Viking, vanaf €3,29). En wist je dat ook kunt kiezen voor natuurlijke inkt?

2. Afval scheiden

Met name in steden wordt er weinig tot geen afval gescheiden. Met 3 bakken en een beetje team effort kun je prima eens in de week de bakken langs. Wat wil je sowieso scheiden?

  • GFT afval
  • Oud papier
  • Glas (potten pindakaas en chocoladepasta, bierflesjes
  • Plastic

Weten waar die bakken staan? Check dan de website van Milieu Centraal.

Richt verschillende prullenbakken in om afval te scheiden en breng het 1x per week naar de grote afvalbakken. Afbeelding via ze.nl

3. Lunch, snacks & drinks

Er zijn van die dingen die standaard worden gegeten of gedronken, die stiekem een stuk duurzamer kunnen. Zoals de melk voor in de cappuccino, de boter op tafel, de voorverpakte Snelle Jelle’s. Kies voor palmolie-vrije boter (Eat Plants not Palms via Albert Heijn en Plus), ontdek de Barista Edition van Oatly en haal glazen potten die je kunt hervullen met verse koekjes, pure chocolade (Tiny Tony’s!), noten, zaden e.d. En hoe zit het met de lunch? Die haal je op de fiets (neem je eigen tas mee), of laat je elektrisch bezorgen via Picnic bijvoorbeeld. Qua invulling hebben we het volgende schema:

  • 1 dag in de week vleeswaren, waarin je kiest voor goed, biologisch vlees van de slager bijvoorbeeld.
  • 3 dagen in de week is er op z’n minst vegetarisch broodbeleg beschikbaar. Haal 1 blok goede kaas, afgewisseld met vegetarische smeersels zoals eiersalade, een Maza spread.
  • 1 dag in de week is de lunch 100% veganistisch met wellicht een fijn recept. Denk aan een goedgevulde salade met gegrilde groenten, kook een verse pan soep of haal wraps die je kunt vullen met falafel of salade. Voor inspiratie ontdek je deze 5 vegan opties voor op brood!

Let op; dit werkt alleen als het hele team meewerkt. Heb je geen office manager? Maak dan per dag twee personen verantwoordelijk voor de lunch. Aan hun de uitdaging er wat lekkers van te maken.

4. Toiletartikelen

Er gaat nogal wat toiletrollen doorheen in een groot kantoor. Het opperen van een bidet is wellicht wat te enthousiast, daarom kies je voor grootverpakking eco-toiletpapier of plasticvrije rollen van The Good Roll. O.a verkrijgbaar bij Jumbo. Andere dingen die je kunt vervangen voor een duurzaam alternatief:

  • Hervulbare verpakkingen handzeep
  • Natuurlijke toiletspray in hervulbare spray pomp
  • Natuurlijke toiletblokjes, zoals deze van Marcel’s Green Soap
  • Voor de dames zijn er sowieso tampons en maandverband beschikbaar van biologisch katoen. Kies voor Yoni of Sanature (verkrijgbaar bij Etos).

5. Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Bij het gemiddelde schoonmaakbedrijf wordt er niet gelet op natuurlijke schoonmaakmiddelen. De gemiddelde allesreiniger zit dan ook vol met chemicaliën. Ruikt lekker, maar minder goed voor de natuur. Merken als Marcel’s Green Soap en Seepje hebben tegenwoordig bijzonder goede alternatieven. Maak ook afspraken over het deponeren van afval. Zonde als de gescheiden zakken wederom op één berg belanden.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen
Natuurlijke allesreiniger van Seepje, €3,95

6. Workethics

Een duurzaam kantoor gaat samen met de duurzame relaties. Tussen werknemer en werkgever, maar ook in samenwerkingen van buitenaf. Deze relaties zijn gebaseerd op workethics. Wat zijn workethics? Dat heeft puur te maken met hoe er in een bedrijf met een situatie wordt omgegaan. Eerlijke onderhandeling, respect voor ieder mens en natuur, kunnen vertrouwen op gemaakte afspraken en integer zijn. Heel niet gek om dit gewoon eens op papier te zetten.

7. Vervoer/wagenpark

Je kunt nog zo duurzaam bezig zijn, maar als er voor afspraken dagelijks de wereld rond wordt gereden, gevlogen of gevaren heb je flink wat te compenseren. Kies daarom bewust – kun je de auto vervangen voor de fiets, elektrische scooter of het openbaar vervoer? Is het nodig om vaak te vliegen? Skip dan de low cost vliegtuigmaatschappij, probeer in plaats daarvan op tijd te boeken. Bedenk daarnaast een gedegen compensatieplan voor de C02 uitstoot. Plant een boom, steun een goed doel. Fix it.

8. Kantoorbenodigdheden (pennen, visitekaartjes, post its)

Heel eerlijk, heb je dit echt nodig? Kies LinkedIn als visitekaartje, tools als Trello voor je to-do’s of een digitale notebook als je dan toch wilt pennen.

Digitale notebook
Aantekeningen maak je in een digital notebook

9. Energie

Net als thuis kies je ook op kantoor voor een duurzame energiemaatschappij. De winnaars volgens de Consumentenbond zijn hierin:

  • easyEnergy
  • Energie VanOns
  • om | nieuwe energie
  • Pure Energie
  • Qurrent
  • VrijOpNaam

En natuurlijk let je ook gewoon even op stekkers die je uit het stopcontact haalt (of kies je voor een verzamelcontact die je met 1 knop kunt uitschakelen).

10. Kitchen supplies: vaatwastabletten, refill handzeep, eco keukenpapier

Net als op de WC kun je in de keuken investeren in hervulbare handzeep in een flespomp die gezien mag worden. Van bamboe of gerecycled plastic of aluminium bijvoorbeeld. Een vaatwasmachine draai je alleen vol, met natuurlijke vaatwastabletten. Verkrijgbaar bij Jumbo of in grapefruit limoengeur van Marcel’s Green Soap. Kijk ook eens op de ‘zero waste’ website Plasticfreeamsterdam.com voor inspiratie in dezen.

11. Duurzaam bankieren

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je met groen bankieren ook duurzaam bezig kan zijn? Waar jij je geld wegzet, bepaalt namelijk welke industrieën je steunt. Zo investeert de Rabo nog voor miljoenen euro’s aan fossiele brandstoffen en wapenhandel. Vraag je werkgever er hier eens na en stuur ‘m dit artikel over Groen Bankieren eens door.

Om iedereen mee te krijgen en ervoor te zorgen dat duurzaamheid echt gaat leven is het belangrijk dat iemand de kar trekt. Sommige tips zijn meer geschikt voor midden-klein bedrijven (+-10 personen), maar sommigen kunnen ook worden toegepast bij grote corporate bedrijven. Sinds jij dit artikel leest, aan jou de taak om bovengenoemde topics zichtbaar te maken en je collega’s te laten kiezen welke taak zij op zich zullen nemen.

Van start? Deel jouw duurzame kantoor op Instagram! Tag @saving_planet_a of gebruik hashtag #saveplaneta. Let’s go!

Meer tips? Let’s share!

Leave a Reply